03 Ekim 2017


Vladimir Bartol'un, Hasan Sabbah'ın Alamut günlerini anlattığı sürükleyici romanı..

Nizam-ül Mülk tarafından Melikşah'ın gözünden düşürülen Hasan Sabbah'ın intikam almak ve yerleştirmeye çalıştığı dünya düzenini planlamak üzere yerleştiği kalede yaşadıkları anlatılır. 
İlk birkaç bölüm nisbeten daha az sürüklese de sonraki bölümlerinde oldukça sürükleyici bir hal alır kitap.. Bir insan tarafından diğer insan beyinlerinin ve düşüncelerinin nasıl yönlendirilebileceği net biçimde ele alınmış.. Özellikle Hasan Sabbah tarafından yapılan tespitler ve değerlendirmeler kimi zaman insan aklını zorlayacak cinsten..

alamut ile ilgili görsel sonucu



"bildiğiniz gibi" diyordu "allah adem'i dört maddeden yaratmıştır. önce toprak kullanmıştı ama bu çok sertti ve çabuk parçalanıyordu. toprağı toz haline getirerek ikinci bir element olan su karıştırdı. toz ve suyun karışımından bir kitle yaptı ve bu kitleye insan biçimini verdi. ama yaptığı figür çok dayanıksızdı ve en küçük bir dokunuşta şeklini yitiriyordu. bunun üzerine, yaptığı insan figürünün dış kabuğunu kurutmak için ateşi yarattı. insan böylece kıvrak ve hareketli bir tene sahip olmuştu ama bedeni çok ağırdı. bu nedenle göğsünün ortasından bir miktar malzemeyi geri aldı ve boş kalan yerin insan vücudunun sağlamlığını tehdit etmemesi için, oraya hava üfledi. böylece dört ana maddeden oluşan insan vücudu, son şeklini aldı: toprak, su, ateş ve hava."

"insan vücudunun yaşam kazanması için" diye devam etti hekim. "allah ona bir ruh üfledi. ruhun kaynağı ilahi olduğu için, vücudu oluşturan dört madde arasındaki uyum onun için son derece büyük bir öneme haizdir. maddeler arasındaki denge bozulur bozulmaz, ruh da kaynağına, yani allah'ın kendisine geri döner. maddeler arasındaki dengenin bozulması, dört çeşit ölüm biçimine neden olabilir. eğer vücut bir yaralanma neticesinde çok fazla kan kaybederse, temel maddelerden olan su çok azalır ve ölüm gerçekleşir. eğer birisinin boğazı sıkılırsa veya herhangi bir şekilde soluk alması engellenirse, vücudun hava maddesi ile olan ilgisi kesilir, kişi boğulur. soğuktan donan birisi, vücudundaki ateş maddesini kaybetmiş olur. ve sonunda, vücudu parçalanan bir kişinin sağlam maddesi dağılır ve ölüm, kaçınılmaz olur."



Hiç yorum yok: